Friday 19 August 2016

Kuih Bakar Copycat

Hello...Hi darlings semua!

LLL ni tak berapa nak pandai masak pakai oven. Bayangkan buat garlic bread pun boleh hangus! Tapi ada-ada masa teringin jugak jadik Jamie Oliver ke, Nigella ke... sometimes berangan jadik Chef Wan pun ada jugak. 

So hari tu LLL nak try buat kuih melayu, sebab nak buka puasa. Niat tu besar tapi bila belek-belek-belek resipi karipap, serimuka, kuih bingka ubi... semua macam mencabar je. Ye la, LLL kan selain dari Blogger-dara, LLL jugak Baker-dara. So kenalah start with something super simple. Kalau tak, trauma LLL nanti! Hehehe...
Maka terserempaklah dengan blog www.azalitamasammanis.com buat kuih bakar. Oh My Gawddddd!!! Senang gila ok! LLL copy sebijik macam yang resipi dia tulis tu! Tak setitik lebih pun! Haaaa... result dia? Of course la jadik!!! Ehhhhh, tengok tangan la! 

Rupanya simple je resipi kuih bakar ni dan yang paling LLL suka, campak semua dan kacau. Tak payah nak keluarkan mixer 'KitchenAid' (yang tak berapa nak ada) hahaha! Hanya kacau dengan tangan pakai whisker saja. Tu kebab LLL panggil Kuih Bakar Copycat. Copy sebijik-sebijik.

Ni bahan-bahan untuk kuih bakar:-
~ 1 1/2 cawan tepung gandum (LLL pakai cap sauh sebab tak pernah try yang lain... hehehe)
~ 1 1/2 cawan gula pasir
~ 2 cawan santan pekat (the fresher, the better)
~ 15 helai daun pandan (blend dgn air supaya dapat 1 cawan jus pandan)
~ 4 biji telur gred A (the bigger the better)
~ 1/2 sudu teh garam (LLL pakai garam buluh demi kesihatan)
~ 2 sudu besar minyak sapi/ghee (untuk sapu dalam acuan)
~ bijan (LLL pakai 1 sudu besar je)

Cara-caranya:-
1. Panaskan oven 200 C
2. Kacau gula & telur sehingga larut
3. Masukkan santan & tepung dan kacau hingga sebati
4. Tapis adunan supaya tak berketul
5. Tuang adunan dalam acuan (LLL pakai pyrex je sebab tak de acuan kemboja)
6. Masukkan dalam oven selama 10 minit
7. Keluarkan seketika untuk tabur sedikit bijan diatasnya dan masukkan balik dan bakar selama 50 minit lagi. 
(LLL suka yang agak-agak hangus, so LLL tambah masa sikit lagi)

Result dia?
Hmmm... satu dapur bau haruman daun pandan!
Kuih bakar LLL jadik nice and dark on the outside, dan bergegar lembut di dalamnya! 
So so so sedap ok! 
Rasa macam nak buat lagi je sekarang. 

Darlings sekelian, jangan bagi air liur meleleh ye. Silalah cuba. Guarantee air tangan you all pun so so so sedap jugak!

Kuih Bakar Copycat LLL 


No comments:

Post a Comment